Виробництво
Цукроваріння – одна з найстаріших і найважливіших галузей харчової промисловості в Україні.
42 заводи виробляють понад 2 млн. тонн цукру на рік. 1, 5 млн. тонн становить його внутрішнє споживання. Решта – йде на експорт. Найбільше розвинена цукрова промисловість у Хмельницькій, Вінницькій, Тернопільській, Львівській, Полтавській, Київській, Сумській та Харківській областях.
Зусиллями виробників впроваджуються сучасні технології, в результаті чого маємо значний ріст виробництва, продуктивності та урожайності цукрових буряків.
Україна повертає статус провідного виробника та експортера цукру. У 2018 р. додатково можуть запуститися мінімум 3 цукрових заводи. Перед виробниками стоїть нова амбітна задача – вийти на 1 млн. тонн цукру на експорт.
Основні напрямки діяльності А`SPIK груп - виробництво цукру, вирощування цукрового буряка, зернової групи, сої, кукурудзи. Підприємства ТОВ «Старокостянтинівцукор» і ПрАТ «Шепетівський Цукровий Комбінат» спеціалізуються на переробці цукрового буряка, виробництві цукру, меляси, гранульованого жому.
Жом буряковий гранульований - екстрагована січка цукрових буряків, кормовий відхід цукробурякового виробництва, використовується для годівлі тварин. Цей продукт витримує довге зберігання і завдяки цьому є поширеним у тваринництві. Гранульований висушений жом – сіро-зелені циліндри, діаметром 10 мм, містить до 88% сухої речовини.
Меляса - побічний продукт бурякоцукрового виробництва, густа брунатна рідина, що залишається після переробки цукрових буряків та цукрової тростини як відходи виробництва цукру.